I början av sommaren började jag sticka på en t-shirt. Jag hade en idé från ett tidigare projekt, en gul kortärmad topp med hög midja. Men när jag väl började sticka insåg jag att jag inte ville ha en topp med hög midja. Jag ville ha något med vidd och lite form. Så vad som började som något petite och gulligt blev en a-linjeformad topp som har lite extra längd bak.
Jag har stickat den i Coast från Magasin Duett i färgen Ekblad. Det gick åt ungefär fem och ett halvt nystan och då höll jag tråden dubbelt.
Vidden i toppen är ett resultat av större stickor. Jag ökade en halv stickstorlek (från 3,0 mm till 3,5 mm) när jag nått tio centimeter nedanför bysten. Därefter stickade jag med 3,5 mm i tio centimeter och bytte till stickor 4 mm den sista biten. Ökningen i vidd blev därför ganska diskret, men ändå tydligt a-linjeformad.
I mitten bak skapade jag mer form genom att flytta några maskor i mitten. Tänk dig att du ska göra en fläta men att du bara flyttar maskorna en gång åt vänster och därefter en gång åt höger. För att dölja buckligheten som blev sydde jag fast en knapp. När jag bar toppen första gången var det någon som frågade om knappen och då berättade jag förstås att den är till för att kunna fästa propellern (obs! Karlsson på taket-referens).
Den runda formen i ryggen är skapad med förkortade varv.
Vi tog bilderna under midsommarhelgen hos min mamma i hennes vackra trädgård. Då var det nästan trettio grader varmt på dagen, vilket är på tok för varmt för att kunna bära den här toppen. På kvällen, när det var lite svalare, gick det bättre.
Om du tittar riktigt noga så ser du att mamma sitter där på förstubron med sitt fantastiska silverhår.
Sist men inte minst vill jag visa ytterligare en detalj. Uppläggningskanten i halsen. Visst är den snygg. Den liksom börjar och slutar i ett. Tekniken för uppläggningen heter tubular cast-on, en teknik som skapar en uppläggningskant som ser otroligt proffsig ut. Den är också mycket stretchig. Du hittar videoinstruktioner på hur du gör uppläggningen tubular cast-on på Youtube.
Vill du se fler bilder? Kolla in projektet på min Ravelry.
Alla foton är tagna av Anton Lundborg.