Kallfärga med kaffe

Jag provar på växtfärgning och färgning med saker som finns i köket med inspiration från boken Naturlig färgning av Lina Sofia Lundin. Innan jag fått hem alun och vinsten som jag tänkt beta med ville jag testa att kallfärga med kaffe samt att beta bomullstyg och träpärlor med sojamjölk och färga med kaffe. I sojamjölken finns proteiner som fäster på växtmaterial (bomull och cellulosa i det här fallet) och som i sin tur gör att materialet tar upp färgämnen bättre. Jag lät en trasa ligga ungefär en timme i en del sojamjölk och fem delar vatten. Sedan lät jag några träpärlor ligga ett dygn i samma vätska.

I en glasburk som rymmer ungefär en liter hällde jag ungefär två deciliter kaffesump, lade i trasan och pärlorna och fyllde upp med vatten. Sedan lät jag den stå på balkongen fem dygn på en solig plats. Då och då vände jag på burken och skakade runt för att blanda bättre.

Såhär blev resultatet. Trasan blev fin och ganska jämn (även om jag ännu inte tvättat den i maskin). Den vita under visar den ursprungliga färgen.

bomullstrasa kallfärgad med kaffe

Pärlorna blev lite ojämnt men ändå vackert färgade. Till nästa gång ska jag testa att slipa lite på ytan så att sojamjölken suger in bättre.

träpärlor kallfärgade med kaffe

Detta var första gången jag testade kallfärgning, och växtfärgning över huvud taget. Jag lär mig lite i taget och tar gärna emot tips om du som läser har erfarenhet. Jag kommer garanterat kallfärga med kaffe igen men då behöver jag preparera materialet bättre innan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.